Klik hier om in te loggen

15 Onder Spanning

Oyfo Kunst & Techniek (EB)

Groep 5 - 6
 

De grommende, tikkende, zuigende en ronkende machines die in Oyfo Techniekmuseum staan vormen de basis van ‘Onder Spanning’. Welke onderdelen bewegen er allemaal? En waar komt dat geluid vandaan?

 

Welke opdrachten en uitdagingen gaan de leerlingen doen? Is het een spel of een kijkopdracht? Vind je informatie door het bekijken van een filmpje of het beluisteren van een geluidsfragment? Alles is mogelijk in ‘Onder Spanning’! Ieder team doet andere opdrachten en bekijkt daardoor de museumcollectie vanuit een andere, onverwachte invalshoek. Hierbij staat altijd de geschiedenis centraal; wat betekende deze machine voor het dagelijks leven van 150 jaar geleden? Hoe zag dat leven er uit en wat veranderde er door de opkomst van machines en fabrieken?

 

Na de opdrachten in de museale collectie is het tijd voor de workshop. De leerlingen ontwerpen zelf een licht- of geluid-machine. Ze onderzoeken hoe dat werkt, een stroomkring bouwen en zorgen ervoor dat hun eigen machine ook echt werkt. Tot slot bedenken ze een toepassing voor hun eigen machine. En is het een toepassing uit het verleden, heden of de toekomst?

 

Bij het ontwikkelen van ‘Onder Spanning’ is uiteraard rekening gehouden met de kerndoelen voor het basisonderwijs:  *Oriëntatie op jezelf en de wereld (kerndoel 42, 51, 52, 53),  *Kunstzinnige oriëntatie (kerndoel 54, 55, 56).

 

Dit programma is nog in ontwikkeling, de precieze invulling kan afwijken van hetgeen is aangegeven.

 

Lesmateriaal downloaden

Het lesmateriaal is te downloaden wanneer u bent ingelogd.
pdf Onder Spanning Lesbrief 0,24 MB
pdf Onder Spanning Leerkrachtenhandleiding 0,23 MB
pdf Onder Spanning PowerPointpresentatie 0,30 MB

 

Over deze activiteit

Discipline erfgoed, beeldend en techniek
Duur 2 uur
Locatie Oyfo Techniekmuseum
Periode oktober - november 2021
Informatie

Let op: Inschrijven kan tot maximaal 32 leerlingen per groep