Klik hier om in te loggen

01 - Schrijver in de klas: Harmen van Straaten

Bibliotheek Hengelo

Groep 1 - 2
 

Over de schrijver:

Harmen van Straaten (Arnhem, 15 september 1958) was altijd al gek op tekenen. "Als kind won ik kleurwedstrijden. Maar ik dacht toen dat tekenen 'stom' was. Dat iedereen dat kon en dat je ook andere dingen moest kunnen." Daarom ging Harmen rechten studeren in Leiden.

Na zijn studie werd hij docent Recht aan de HEAO in Amsterdam. Maar dat werk beviel hem niet, en dus begon hij in zijn vrije tijd kinderboeken te illustreren. Nadat hij een paar jaar het illustreren had gecombineerd met zijn baan als jurist, besloot hij om de sprong te wagen en zijn brood te gaan verdienen als illustrator.

Harmen heeft nu een mooie studio aan een gracht in Amsterdam en hij werkt voor uitgeverijen in Nederland, België, Groot-Brittannië en Duitsland. Vertalingen van zijn werk worden o.a. in Duitsland, België, Korea, Japan, Frankrijk, Noorwegen, Zweden en Denemarken uitgegeven.

De Nederlandse illustrator debuteert in 1988 met zijn prenten bij het boek Gevangen in Coorong van Colin Thiele. Het eerste verhaal dat Harmen Van Straaten zelf schrijft, is Piraten in 1996 waar er later een serie van verschijnt. Hij schrijft meer dan 50 boeken voor alle leeftijden; van prentenboeken voor de allerkleinsten tot romans voor 15+ en ouder. In 2001 verschijnt De liefste kusjes zijn voor jou, het eerste boek dat hij zelf schrijft en illustreert.

Als illustrator heeft hij een losse, humoristische stijl en wil hij met zijn prenten een veilige en vertrouwde wereld creëren. Hij maakt vooral gebruik van aquarel en laat lijnen en vlekken uitlopen. Contouren tekent hij met inkt of potlood en zijn kleurgebruik is vaak aangepast aan de sfeer van het verhaal. Kenmerkend voor zijn tekenwerk zijn de grote ronde kinderhoofden met warrige haardossen, dunne ledematen en losse kleren.

Hij illustreert werk van Marc de Bel, Astrid Lindgren, Pauline Michgelsen, Selma Noort, Carry Slee en vele anderen. Hij valt enkele keren in de prijzen en krijgt onder meer de prestigieuze internationale Gouden Appel van Bratislava voor Een opa om nooit te vergeten. Hij wordt beschouwd als één van de grootste Nederlandse talenten en zijn werk is dan ook meerdere malen vertaald en uitgegeven in het buitenland. 

 

Selectie van zijn boeken:

  • Spuit Elf (diverse titels) bijvoorbeeld Spuit Elf gaat naar school (2006)
  • Hé, wie zit er op de wc? (2015)
  • Joris puzzelt een dino (2017)
  • Een opa om nooit te vergeten (2010)
  • De liefste kusjes zijn voor jou (2016)
  • Robot zoekt een vriend (2018)
  • Ik wil voor altijd bij je zijn (2012)
  • Tim en de schatkist vol avonturen (2008)
 

Over deze activiteit

Discipline Literatuur
Duur 1 uur
Locatie op school
Periode week 5 en 6 van 2020, schooljaar 2019-2020