Klik hier om in te loggen

06 Schrijver in de klas: Corien Oranje

Bibliotheek Hengelo

Groep 3 - 4
 

Over de schrijver:

Corien Oranje heeft een enorme drang om te schrijven. Ze schrijft van alles; prentenboeken, voorleesboeken, avi-leesboeken, voetbalboeken, paardenboeken, sinterklaasboeken, chicklit, reportages voor kranten, bijbeloverdenkingen, musicals, gedichten, en reclameteksten.
In 2007 en 2011 won ze Het Hoogste Woord, de prijs voor het beste christelijke kinderboek. De eerste keer met Storm in bad (Columbus) en de tweede keer met Tropisch complot (Columbus). In 2013 maakte ze met Marja Meijer het prentenboek voor de christelijke Kinderboekenmaand.

 

Selectie van haar boeken:

2016: Haal juf uit dat wak!

2013: Eet juf niet op!

2012: Hier met dat geld!

2011: Juf in de pan

2011: Kampioen

2011: Man of the match

2007: De nieuwe linksbuiten

 

Geboren:

 

10 mei 1963 te Delft

Opleiding:

 

Ze studeerde eerst klassieke talen en later theologie.

Werk:

 

Ze gaf les op een theologische school in Irian Jaya (Indonesië) en werkte in Jakarta als vrijwilliger bij een schoolproject voor kansarme kinderen en als pastor in de gevangenis. Nu verdeelt ze haar tijd tussen het schrijven van kinderboeken en het bezoeken van scholen en bibliotheken. Corien is ook Schoolschrijver.

Thuis:

 

Ze woonde jarenlang met haar man en vier zoons (waaronder een drieling!) in Indonesië, nu woont het gezin weer in Nederland.

Eerste boek:

 

De misdaadmonsters (2003)

Bijzonderheden:

 

Corien schrijft al vanaf haar vijfde jaar, nog voor ze zelf kon lezen begon ze al met het overschrijven van boeken.

Ooit gezegd:

 

‘Toen ik begon met schrijven, had ik het gevoel dat ik heel veel moest inhalen; ik had een enorme power.´

 

 

Haar debuut De misdaadmonsters is het eerste deel in de ‘Top secret’-serie. De verhalen gaan over een clubje vrienden die met elkaar een aantal misdaden oplossen. In 2004 verscheen Slaappoeder, over een drieling, die vooral veel met elkaar te stellen heeft. Grappig is dat Corien Oranje zelf ook een drieling heeft. Ook later keren drielingen terug in haar werk. In Marathon in de dierentuin (2006) woont Sasha met haar drielingbroers Nick en Sam in Jakarta. Zij maken mee hoe in de dierentuin de vogelgriep uitbreekt. Dicht bij de actualiteit is De dag van de golven (2006), een verhaal over de tsunami die in 2005 in Azië duizenden levens eiste. Ook Kampioen (2011) is gebaseerd op de realiteit, namelijk op het bijzondere verhaal van een topzwemmer die zijn onderbeen verliest door een ongeluk. Mijn boek over mij (2012) is een dagboek met vragen, illustraties en opdrachtjes die stimuleren meer te schrijven dan wat je vandaag gedaan hebt.

 

 

 

Lesmateriaal downloaden

Het lesmateriaal is te downloaden wanneer u bent ingelogd.
pdf Schrijver in de klas: Corien Oranje Lesbrief 0,14 MB
pdf Schrijver in de klas: Corien Oranje Lesbrief bijlage 0,48 MB

 

Over deze activiteit

Discipline literatuur
Duur 1 uur
Locatie school
Periode 13 en 14 februari 2019, schooljaar 2018-2019