Klik hier om in te loggen

25 Hengelo, mijn stad!

Museum Hengelo

Groep 7 - 8
 

Hengelo, jouw stad, heeft een bijzonder interessante geschiedenis die terug gaat tot in de prehistorie. Er ontstaat een dorp met een kasteel dat eeuwenlang een sluimerend bestaan leidt tot de komst van de industriële revolutie. Dan gaat het snel. Hengelo groeit en bloeit met als onderbreking de  tweede wereld oorlog.
Wist je dat over je eigen stad?

 

Van de Hengelose geschiedenis zijn veel verhalen en voorwerpen bewaard gebleven. Zij vormen het erfgoed van Hengelo dat gekoesterd wordt door Museum Hengelo.

 

In Museum Hengelo wordt een introductiefilm vertoond over de geschiedenis van Hengelo. Dan volgt een presentatie van foto’s van historische voorwerpen in hun oorspronkelijke omgeving. Dit erfgoed kunnen de leerlingen tijdens een rondleiding door het museum ontdekken, herkennen en benoemen. Denk aan archeologische vondsten, voorwerpen uit Huis Hengelo, producten van de industrie, het veranderende huishouden, oude beroepen, de stadsuitbreiding en de tweede wereldoorlog. Daarna komt de wederopbouw en items die samenhangen met de welvaart, mobiliteit, educatie en emancipatie. Ook de popmuziek wordt niet vergeten.

 

Na een korte wandeling naar het stadhuis wordt de toren beklommen om de stadontwikkeling en het stedenbouwkundige erfgoed van boven te bekijken. Hier worden verschillende historische gebouwen herkend en getypeerd die deel uitmaken van het Hengelo’s erfgoed.

 

In dit project wordt elke leerling historisch geinformeerd over zijn eigen woonplaats: Hengelo.

 

(Ondanks de verbouwing van het stadhuis blijft de toren toegankelijk voor beklimmingen!)

 

Lesmateriaal downloaden

Het lesmateriaal is te downloaden wanneer u bent ingelogd.
pdf Hengelo, mijn stad Lesbrief 0,21 MB

 

Over deze activiteit

Discipline erfgoed
Duur 2,5 uur
Locatie Museum Hengelo en Stadhuis
Periode voorjaar 2017
Informatie

Leerlingen hebben het meeste profijt van dit project als op school van tevoren de voorbereidende les wordt uitgevoerd door de groep.