Menu
 
Klik hier om in te loggen

03 Wat doe je oma?

Museum Hengelo

Groep 1 - 2
 

Als je op bezoek gaat of logeren bij oudere mensen, zoals opa en oma, dan valt op dat ze veel dingen anders doen dan thuis. Ze maken het eten anders, maken meer zelf. Ze gebruiken ook minder apparaten en doen ook andere spelletjes. Toen ze lang geleden zelf kind waren, net zo oud als jij nu, waren er bijna geen apparaten thuis. Koken, wassen, koffiezetten, kleren maken; alles ging anders. En een koelkast en televisie waren er gewoonweg niet.

Hoe ging dat dan in de huishouding?

 

De kinderen leren min of meer spelender wijs dat de wereld verandert en wat de basis voor cultureel erfgoed is.

 

 

Over deze activiteit

Discipline cultureel erfgoed
Duur 2 x 45 minuten/1 uur
Locatie 1e les school, 2e les school of Museum Hengelo
Informatie

De eerste les komt een oudere mevrouw of meneer op school met een leskist vol oude huishoudelijke artikelen. Na een leuk inleidend verhaal over vroeger gaat de kist open. Wat daar allemaal in zit! Wat te denken van weckflessen met groenten en vlees. Of een handkoffiemolen, een molentje voor snijbonen. Ook een hooikist en petroleumstel ontbreken niet. De leerlingen worden bij het gebruik deze dingen actief betrokken.

 

Voor de tweede les kan een keuze gemaakt worden uit een bezoek aan museum Hengelo aan de Beekstraat of een les op school.

In het museum gaan de leerlingen onder begeleiding op onderzoek uit in de keuken, en de kelder. Ook wordt het werk en de leefomgeving van een dienstmeisje getoond  en kunnen de leerlingen aangeven hoe haar werk toen, maar ook nu met huishoudelijke apparaten, wordt gedaan.

Als de tweede les op school plaats vindt mogen de leerlingen een voorwerp van huis meenemen dat vroeger gebruikt werd. Leerlingen kunnen dan aangeven of raden wat het is en hoe het gebruikt werd. Een meneer of mevrouw van het museum is weer aanwezig met een leskist met oude en hedendaagse huishoudelijke voorwerpen en apparaten. Veelal in miniatuur vorm. Leerlingen hebben in de tussenliggende periode al met hun (groot)ouders gesproken en daarover kunnen ze vertellen waar de museum medewerker dan op in gaat.