Klik hier om in te loggen

02 Moet je horen...

Groep 1 - 2
 

‘Triiiiiiiiinnnng’, ‘kgggrrrrr’, ‘boem’, ‘sssszzzzzzssss’…  Ieder apparaat en iedere machine die in het museum staat heeft zo zijn eigen geluid. Hard, zacht, sissend, schrapend, tikkend, hoog, laag, knisperend. Kinderen van groep 1 en 2 gaan op zoek naar de geluiden van het Techniekmuseum. Door heel goed te luisteren ontdekken ze welke machine bij welk geluid hoort. Maakt de stoommachine dat brullende geluid? Of is het de dieselmotor? En hoe klinkt een telefoon van 70 jaar oud?

 

Na hun ontdekkingstocht door het museum gaan de kinderen aan de slag met allerlei materialen. Hoe maak je een tikkend geluid? En hoe zorg je ervoor dat je flink veel herrie kunt produceren? Of juist een zacht sissend geluidje? Onder leiding van een CREA-docent maken de kinderen hun eigen Geluidenmaker!

 

Lesmateriaal downloaden

Het lesmateriaal is te downloaden wanneer u bent ingelogd.
pdf Moet je horen Lesbrief 0,12 MB
pdf Moet je horen Voorbereidende Les 0,13 MB
pdf Moet je horen Verwerkingsles 0,12 MB
pdf Moet je horen Foto's machines 2,31 MB

 

Over deze activiteit

Discipline cultureel erfgoed verbeeld
Duur 1,5 uur (excl. voorb. en verw. lessen)
Locatie Techniekmuseum HEIM
Periode voorjaar 2016
Informatie

‘Moet je horen…’ bestaat uit een inleidende les en een verwerkingsles op school (die de leerkracht zelf dient te geven, lesmateriaal wordt door Techniekmuseum/CREA verzorgd) en een museumles van 1,5 uur.

 

Bij het ontwikkelen van ‘Moet je horen…’ is uiteraard rekening gehouden met de kerndoelen voor het basisonderwijs: *Natuur en techniek (kerndoel 42) * Tijd (kerndoel 51) * Kunstzinnige oriëntatie (kerndoel 54 en 56)