Klik hier om in te loggen

15 Op de Tijdbalk

Groep 5 - 6
 

In het Twents Techniekmuseum HEIM kun je techniek beleven, ontdekken en doen. Zo zijn er verschillende grommende, tikkende, zuigende en ronkende machines die kinderen zelf in werking kunnen zetten. Ook staan er dieselmotoren, weefgetouwen met schietspoelen en hele grote dynamo’s die stroom opwekken. In dit museum geldt: Verboden af te blijven!

 

Rode draad bij dit educatieve programma voor leerlingen van groep 5 en 6 is de tijdbalk. In het museum hangt een lege tijdbalk. De jaartallen staan erop, maar alle belangrijke gebeurtenissen ontbreken. De leerlingen mogen deze tijdbalk gaan invullen. Ze gaan met een kistje op weg in het museum. In dat kistje zitten aanwijzingen, waarbij ze moeten kijken, ruiken en zelfs proeven. Bij elke aanwijzing hoort een object dat ze in het museum kunnen vinden. Wat is het? En uit welk jaartal komt dat object? Terug bij de tijdbalk bekijken we welke objecten zijn gevonden en op welke plek ze horen. De tijdbalk wordt ingevuld en voor de leerlingen wordt inzichtelijk wanneer er belangrijke veranderingen plaatsvonden in de wereld om hen heen.

 

‘Op de Tijdbalk’, bestaat uit een voorbereidende les en een verwerkingsles op school (die de leerkracht zelf dient te geven, lesmateriaal wordt door het techniekmuseum verzorgd) en een museumles van 2 uur, waarbij ook tijd ingeruimd is om van alles te ontdekken over technische principes in het Spel der Techniek.

 

Lesmateriaal downloaden

Het lesmateriaal is te downloaden wanneer u bent ingelogd.
pdf Informatie museumbezoek Tijdbalk 0,11 MB
pdf Lesbrief Tijdbalk 0,05 MB
pdf Voorbereidende les Tijdbalk 0,34 MB
pdf Verwerkingsles Tijdbalk 0,19 MB

 

Over deze activiteit

Discipline literatuur en cultureel erfgoed: cultureel erfgoed
Duur voorbereidende les op school, les van 2 uur in het museum, verwerkingsles op school
Locatie Twents Techniekmuseum HEIM
Periode gehele schooljaar, vanaf oktober 2013, in overleg met het museum
Informatie

Inschrijven kan tot maximaal 30 leerlingen per groep.