Menu
 
Klik hier om in te loggen

22 Construct Deconstruct

Voorjaarstentoonstelling 5-6

Oyfo Kunst & Techniek (EB)

Extra aanbod
 

Een blokkendoos is zo ongeveer het meest simpele speelgoed wat je kan vinden. Maar met al die losse blokken kun je wel bruggen, huizen en torens bouwen als je ze op een bepaalde wijze stapelt; losse blokken worden bouwsels. Even spannend en haast nog leuker is het als die hoge toren van al die opeen gestapelde blokken met opzet omver wordt geduwd en met een roffelend geluid in elkaar stort.

 

Maken is leuk, kapotmaken is spannender. Over de beweging, de verandering tussen het opbouwen en afbreken gaat deze tentoonstelling.

 

Maaike Folmer maakt grote collages; zij brengt losse fragmenten die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben tot een nieuw samenhangend beeld of beeldverhaal. Vaak gaat dat verhaal over een wereld die uitpuilt van techniek en die oogt als een grote chaos. Maar dit is schijn; het zijn nauwkeurig samengestelde beelden waarin je haar zorg voor milieu, vervuiling en uitbuiting kunt lezen maar ook haar fascinatie voor het menselijk kunnen.

 

Urša Prek is opgegroeid in Slovenië woont nu al jaren in Nederland. Twee landen, twee plekken. Het toen in het ene land, het nu in een ander land. Toen kind, nu volwassen. Daar tussenin liggen de herinneringen die verleden en heden kunnen overbruggen. Maar wat en hoeveel kunnen wij ons herinneren? Homemovies en foto’s waar jij jezelf als 3 jarig kind ziet spelen; wat kun je je daarvan herinneren? Die gaten in de herinnering probeert Urša te reconstrueren. Zo probeert zij de bewegingen van dat meisje van drie jaar op de film na te spelen, na te bewegen, de oude beelden met het kind van een nieuwe herinnering te voorzien.

 

Art van Triest gebruikt veel materiaal uit de industrie, vaak metalen frames met een raster. Deze zijn door machines geproduceerd, strak, saai en kil. Soms met grof geweld vervormt hij dit strakke beeld wat verandering en beweging geeft.
Speciaal voor deze tentoonstelling maakt hij een grote constructie met daarin een skelet van vierkanten. Dit veld met vierkanten hangt aan takels die omhoog en omlaag kunnen. Zo wordt het veld steeds veranderd in een golvende beweging. Bezoekers kunnen die takels besturen.

 

 

Lesmateriaal downloaden

Het lesmateriaal is te downloaden wanneer u bent ingelogd.
pdf Construct Deconstruct Lesbrief 0,24 MB
pptx Construct Deconstruct Powerpoint 8,19 MB

 

Over deze activiteit

Discipline beeldend
Duur 90 minuten (cultuurontmoeting)
Locatie Oyfo Kunstpodium
Periode 15 jan. t/m 09 april 2023