Klik hier om in te loggen

13 Mijn stad Hengelo groeit!

Museum Hengelo

Groep 5 - 6
 

Over de boeiende ontwikkeling van Hengelo.

 

Als je Hengelo bekijkt vanaf de stadhuistoren zie je vooral woongebouwen en de Lambertusbasiliek. Dat is niet altijd zo geweest. De kerk stamt uit 1890. De stadhuistoren staat er pas sinds 1963 en toen zag je nog veel fabrieken waar nu appartementen staan. Van het verleden van onze stad Hengelo is niet veel meer te vinden. Hengeloers zijn meer met de toekomst bezig dan met het verleden. Toch  woonden hier in de prehistorie al mensen bij de beken. Dan ontstaat er een dorp met een kasteel dat in het begin van de 19e eeuw wordt afgebroken. Daarna maakt Hengelo een industriële revolutie mee en groeit razendsnel. Dat gaat door tot zo’n 60 jaar geleden. Daarna verandert het karakter van Hengelo langzaam van een stad met veel grote fabrieken naar een stad met meer diensten en handel. De stad bereidt ok nu nog steeds verder uit met nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen.

 

Van de geschiedenis van Hengelo zijn verhalen, gebruiken, voorwerpen en gebouwen bewaard gebleven. Zij vormen het culturele erfgoed van Hengelo. Museum Hengelo zorgt dat dit erfgoed niet verloren gaat en vertelt daarom graag het bijzondere verhaal van deze stad.

 

Op school wordt, als voorbereidende les,  een film vertoond over de geschiedenis van Hengelo.

 

Daarna gaan de leerlingen, als cultuurontmoeting, naar het museum. Ze gaan in groepjes zelf aan de slag om van alles te ontdekken over de groei van Hengelo. Ze beginnen in het museum aan de Beekstraat waar ze opdrachten uitvoeren over Huis Hengelo, het oude dorp, de opkomende industrie en de stadsuitbreidingen. De wederopbouw na de oorlog, de toenemende welvaart, mobiliteit, onderwijs en emancipatie komen aan bod met als metafoor de popmuziek.

 

Daarna volgt een korte wandeling door het oudste deel van Hengelo naar het stadhuis om de toren te beklimmen om vanboven de stadontwikkeling en het stedenbouwkundige erfgoed te bekijken. De herkenning en typering van de verschillende gebouwen en stadsdelen sluit de culture ontmoeting af.

 

Op school volgt dan een evaluatie les. Daarin bekijken en bespreken de leerlingen een aantal kaarten en luchtfoto’s die de ontwikkeling van dorp tot middelgrote stad zichtbaar maken.

 

Over deze activiteit

Discipline cultureel erfgoed
Duur 1,5 uur in museum en 1 uur torenbeklimming
Locatie Museum Hengelo en Stadhuistoren
Periode gehele schooljaar 2021 -2022, bij voorkeur voorjaar 2022
Informatie

De voorbereidingsles (op school) duurt 30 minuten, de verwerkings les (op school) duurt 45 minuten.