Klik hier om in te loggen

07 Schrijver in de klas: Philip Hopman

Bibliotheek Hengelo

Groep 3 - 4
 

Over de schrijver:

Illustrator Philip Hopman kreeg zijn eerste grote succes met Een ober van niks (1992) van Tjibbe Veldkamp. Dit prentenboek werd genomineerd voor de Unicef Ezra Jack Keats Award for excellence in Children’s Book Illustration. Inmiddels heeft hij meer dan 250 kinderboeken geïllustreerd.

Philip Hopman tekent met dunne pennenlijntjes vrolijke illustraties boordevol details. Hij mengt realisme met fantasie. Humor is duidelijk aanwezig in zijn tekeningen. Zijn illustraties zitten vol kleine kijkgrapjes. Hij werkt met kleur en in zwart-wit (gewassen pentekeningen). Zijn tekeningen tonen vaak verwantschap met strips en tekenfilms.
Hopman werkte vaak samen met Tjibbe Veldkamp, maar illustreerde ook veel verhalen van onder meer Hans Hagen, Tais Teng, Mies Bouman en Francine Oomen. Hopman wordt wel de Nederlandse Quentin Blake genoemd.
Samen met Hans en Monique Hagen maakte hij Het paardenboek (2005). In z’n eentje reisde hij door een verlaten gebied in de Spaanse Pyreneeën, waar hij een spannende periode met een kudde paarden doormaakte. Dat leerde hem veel over de dieren en hij besloot een paardenboek te maken. In 2001 voorzag hij de volledige uitgave van De sprookjes van Grimm van nieuwe illustraties.
Philip Hopman illustreerde in 2003, 2006 en 2008 het Kinderboekenweekgeschenk van de CPNB. In 2010 maakte hij samen met Daan Remmerts de Vries het prentenboek bij de Kinderboekenweek: Stimmy of het oerwoud in de stad.

 

Selectie van zijn geïllustreerde boeken:

2018: Alle verhalen van Ridder Florian (Marjet Huiberts)

2018: In bad met Boer Boris (Ted van Lieshout)

2014: Een ober van niks (Tjibbe Veldkamp)

2016: Toen kwam Sam & De raadsels van Sam (Edward van de Vendel)

2016: Heel veel Jubelientje (Hans Hagen)

2016: Jubelientje en de hoed van oma Blootje (Hans Hagen)

2015: Mikis de ezeljongen (Bibi Dumon Tak)

2012: Mollie krijgt een staart (Tanneke Wigersma)

2012: Winterverhalen (Astrid Lindgren)

 

Geboren:

 

16 juli 1961 te Egmond

Opleiding:

 

In 1979 ging hij naar de Rietveld Academie in Amsterdam. Op de afdeling Illustratie kreeg hij les van onder anderen kinderboekillustrator Thé Tjong-Khing.

Werk:

 

Na zijn studie had hij allerlei baantjes. Nu fulltime illustrator.

Eerste boek:

 

Een reuze heksentoer (1988)

Bijzonderheden:

 

Na een aantal jaren in Amsterdam woont hij nu weer in zijn geboorteplaats Egmond, waar hij de voormalige bollenschuur van het ouderlijk huis tot atelier liet ombouwen.

 

Lesmateriaal downloaden

Het lesmateriaal is te downloaden wanneer u bent ingelogd.
pdf Schrijver in de klas: Philip Hopman Lesbrief 0,14 MB
pdf Schrijver in de klas: Philip Hopman Lesbrief bijlage 0,45 MB

 

Over deze activiteit

Discipline literatuur
Duur 1 uur
Locatie school
Periode 13 en 14 februari 2019, schooljaar 2018-2019